Make your own free website on Tripod.com

ΑΓΓΛΙΚΟ ΣΠΡΙΝΓΚΕΡ ΣΠΑΝΙΕΛ
(English Springer Spaniel)


(Picture from the Spaniel Club of Portugal)

 

ΠΡΟΤΥΠΟ FCI: No 125 (Έκδοση: The Kennel Club © 1986)

Προέλευση:      Μεγ. Βρετανία

Χρησιμότητα:   Κυνηγετικός Σκύλος «ξεπετάγματος» (Flushing Dog), Σύντροφος

Ομάδα: 8 (Ρητρήβερ – Σκύλοι Ξεπετάγματος – Σκύλοι του Νερού)

Τομέας: 2 (Σκύλοι Ξεπετάγματος)

[Υπόκειται σε αγώνες εργασίας (Φήλντ τράϊαλς)]

 

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

 Συμμετρικά κατασκευασμένο, συμπαγές, δυνατό, χαρούμενο, δραστήριο. Το υψηλότερο σε σκέλη και ταχύτερο σε κατασκευή απ’όλα τα Βρετανικά Σπάνιελ της ξηράς.

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Φιλικότητα, ευτυχισμένη διάθεση, υπακοή. Δειλία ή επιθετικότητα πολύ ανεπιθύμητες.

 

ΚΕΦΑΛΗ & ΚΡΑΝΙΟ

Κρανίο μέσου μήκους, αρκετά φαρδύ, ελαφρά στρογγυλωπό, που υψώνεται από το πρόσωπο κάνοντας φρύδι ή «στοπ», χωρισμένο από εσοχή μεταξύ των ματιών, η οποία σβήνει κατά μήκος του μετώπου προς το ινιακό οστούν, το οποίο δεν πρέπει να είναι προτεταμένο. Παρειές («μάγουλα») επίπεδες. Πρόσωπο (ρύγχος) μήκους αναλόγου με το κρανίο, αρκετά φαρδύ και βαθύ, καλά σμιλεμένο κάτω από τα μάτια, αρκετά βαθύ και τετράγωνο στα χείλη. Ρουθούνια καλά ανεπτυγμένα.

 

ΜΑΤΙΑ

Μέτριο μέγεθος, αμυγδαλωτά, ούτε εξόφθαλμα ούτε βυθισμένα, καλά τοποθετημένα (χωρίς να φαίνεται ο εσωτερικός ιστός -haw-) με ζωηρή, ευγενική έκφραση. Σκούρα «φουντούκι» (σ.σ.: στην απόχρωση του φλοιού). Ανοιχτόχρωμα μάτια είναι ανεπιθύμητα.

 

ΑΥΤΙΑ

Λοβώδη, καλού μήκους και εύρους, αρκετά κοντά στο κεφάλι, εκφύονται στην γραμμή των ματιών. Με ωραία τριχοφυία («πτέρωμα»).

 

ΣΤΟΜΑ

Σιαγόνες ισχυρές, με τέλεια, κανονική και πλήρη, ψαλιδόσχημη οδοντοστοιχία, δηλ. πάνω δόντια που υπερκαλύπτουν σφιχτά τα κάτω και είναι τετράγωνα τοποθετημένα στις γνάθους.1


ΛΑΙΜΟΣ

Καλού μήκους, ισχυρός και μυώδης, απαλλαγμένος από πλαδαρότητα δέρματος στην περιοχή του λάρυγγα, ελαφρά καμπυλωτός, λεπτύνεται προς το κεφάλι.

 

ΕΜΠΡΟΣ ΑΚΡΑ:

Σκέλη ίσια και με το καλό κόκαλο. Αγκώνες καλά τοποθετημένη στο σώμα. Δυνατά, ελαστικά μετατάρσια.

 

ΚΟΡΜΟΣ

Δυνατός ούτε μακρύς ούτε πολύ βραχύς. Στήθος βαθύ, καλά ανεπτυγμένο. Καλά εκτεταμένες πλευρές. Οσφύς μυώδης, δυνατή, με ελαφριά καμπύλη (τόξο). Καλή κατασκευή μέσης 2.

ΠΙΣΩ ΑΚΡΑ:

Πίσω σκέλη καλά κατεβασμένα 3. Κνήμες και ταρσοί μέτρια κεκκαμένοι4. Μικροί φαρδείς, μυώδεις καλά ανεπτυγμένοι. Χονδροκαμωμένοι ταρσοί ανεπιθύμητοι.

 

ΠΟΔΙΑ (πέλματα)

Κλειστά, συμπαγή, καλά στρογγυλεμένα, με δυνατά, γεμάτα «μαξιλάρια».

 

ΟΥΡΑ

Χαμηλά τοποθετημένα, πότε δε φέρεται πάνω από το επίπεδο της πλάτης. Καλά καλυμμένη με τρίχωμα (featherhead) και με ζωηρή κίνηση. Κατά συνήθεια κόβεται.

 

ΔΙΑΣΚΕΛΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΣΗ

Αυστηρά ιδιαίτερος. Εμπρός σκέλη που κινούνται σε τόξο (swing) ευθεία εμπρός από τον ώμο, ρίχνοντας τα πόδια πολύ μπροστά με άνεση και ευκολία. Ταρσοί που ωθούν καλά κάτω από το σώμα, ακολουθώντας την ευθεία των εμπρόσθιων σκελών. Σε αργό βήμα, μπορεί να έχει το πλαγιοσυγχρονιστικό βάθισμα 5 που είναι τυπικό αυτής της φυλής.

 

ΤΡΙΧΩΜΑ

Σφιχτό, ίσιο και ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, πότε τραχύ. Μέτριο «πτέρωμα»6 στ’αυτιά, το εμπρός σκέλη, το σώμα και τα πίσω άκρα.

 

ΧΡΩΜΑ

Καστανό – «συκωτί» και άσπρο, μαύρο και άσπρο ή ένα από τα δύο αυτά χρώματα με πυρόξανθα σημάδια.

 

ΜΕΓΕΘΟΣ

Ύψος κατά προσέγγιση: 51 εκατοστά.

 

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ

Οποιαδήποτε απομάκρυνση από τα προαναφερθέντα πρέπει να θεωρείται ως ελάττωμα και η αυστηρότητα με την οποία το ελάττωμα πρέπει να αντιμετωπίζεται, πρέπει να είναι ευθέως ανάλογη του βαθμού του.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αρσενικοί πρέπει να έχουν δύο προφανώς φυσιολογικούς όρχεις που έχουν κατέβει τελείως μέσα στο όσχεο.

 

[ Ακριβής μετάφραση από το Αγγλικό πρωτότυπο :

Μαρία Γκινάλα – Winsor, 22.02.97]

Για τον Όμιλο Σπάνιελ

 *Παρουσίαση Σπρίνγκερ: τεύχος 8 ΚΥΝΟΛΟΓΙΑΣ


1 Εννοείται ότι τα δόντια σχηματίζουν ευθείες εμπρός και στα πλάγια 

2 well coupled= εννοείται ότι η οσφύς είναι ισχυρή, ούτε πολύ βραχεία ούτε πολύ μακριά, ούτε στενή και βαθουλωμένη, ούτε κρεμαστή με χαλαρές πλευρές. Η συνοχή της μέσης είναι καλή. (Απαραίτητο για την αντοχή) 

3 hind legs well/ aid down = εννοείται ότι τα πίσω άκρα είναι αρμονικά, με χαμηλούς (κοντούς) ταρσούς, δηλαδή όχι μακριά μετατάρσια (κάτι που επιφέρει αδυναμία, αστάθεια, ελαττωματική εργονομία και ελάττωση ταχύτητας). 

4 stifles & hocks moderately bend = δηλαδή μέτριες γωνιώσεις στα γόνατα ( άρθρωση μηρού κνήμης) και τους ταρσούς (άρθρωση κνήμης – μεταταρσίου). 

5 pacing = «βήμα καμήλας»: όπου και τα δύο σκέλη της ίδιας πλευράς κινούνται συγχρόνως. Παρατηρείται όταν ο σκύλος βαδίζει, πότε όταν τρέχει. 

6 «πτέρωμα» (feathering) ονομάζεται χαρακτηριστικά το μακρύτερο τρίχωμα που σχηματίζει κροσσούς στα σημεία που αναφέρει το πρότυπο.