Make your own free website on Tripod.com

     

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΚΕΡ ΣΠΑΝΙΕΛ
(American Cocker Spaniel)  


(Picture from the Spaniel Club of Portugal)

ΠΡΟΤΥΠΟ FCI No 167 (Έκδοση 15.05.93 στην Αγγλική γλώσσα)

Προέλευση:  Η.Π.Α (Χρονολογία Έκδοσης Πρωτότυπου ισχύοντος Προτύπου:  30.06.92)

Χρησιμότητα: Σκύλος «ξεπετάγματος» (Flushing Dog), Σύντροφος

Ομάδα: 8 (Ρητρήβερ – Σκύλοι Ξεπετάγματος – Σκύλοι του Νερού)

Τομέας: 2 (Σκύλοι Ξεπετάγματος)

 [Δεν υπόκειται σε αγώνες εργασίας]

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Το Αμερικ. Κόκερ Σπάνιελ είναι το μικρότερο μέλος της Ομάδας «Sporting» (στις Η.Π.Α). Έχει στιβαρό, συμπαγές σώμα και ένα καθαρά σμιλεμένο, εκλεπτυσμένο κεφάλι, με το σύνολο του σκύλου σε τέλεια ισορροπία και ιδεώδες μέγεθος. Στέκεται ευθυτενής, με τους ώμους ψηλά, πάνω σε ίσα σκέλη εμπρός, με γραμμή ράχης ελαφρά επικλινή προς τα ισχυρά, μετρίως γωνιωμένα, μυώδη πίσω άκρα. Είναι σκύλος ικανός για αξιοσημείωτη ταχύτητα, σε συνδυασμό με μεγάλη αντοχή. Πάνω απ’όλα, πρέπει να είναι άνετος και χαρούμενος, αρτιμελής, αρμονικός στο σύνολό του και με κίνηση που δείχνει πρόθυμη τάση εργασίας.  Ένας σκύλος καλά ισορροπημένος σε όλα του τα μέρη είναι περισσότερο επιθυμητός από ένα σκύλο με ισχυρές αντιθέσεις μεταξύ προτερημάτων και ελαττωμάτων.

 ΜΕΓΕΘΟΣ, ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ, ΜΑΖΑ

Μέγεθος: Το ιδανικό ύψος στα ακρώμια για ένα ενήλικο αρσενικό είναι 15 ίντσες (38 εκατοστά) και για μια ενήλικη θηλύκια 14 ίντσες (35,5 εκατοστά).

Το ύψος μπορεί να ποικίλλει μισή ίντσα (1,27 εκ.) πάνω ή κάτω από το ιδεώδες. Σκύλος που υπερβαίνει σε ύψος τις 115 ½ ιν. (39,37 εκ.) ή σκύλα που υπερβαίνει τις 14 ½ ιν. (36,77 εκ.) θα αποκλείονται. Ενήλικος σκύλος που το ύψος τους είναι λιγότερο από 14 ½ ίν. (36,77 εκ.) και ενήλικη σκύλα ύψους λιγότερο από 13 ½ ιω. (34,23 εκ.) θα υποβαθμίζονται. Το ύψος καθορίζεται από μία κάθετη ευθεία, από την κορυφή των ακρωμίων στο έδαφος, καθώς το σκυλί στέκει φυσικά, με τα εμπρός σκέλη και το κάτω μέρος των πίσω σκελών (σ.σ. μετατάρσια) παράλληλα προς την ευθεία μέτρησης.

Αναλογίες: Η μέτρηση από το άκρο του στέρνου (σ.σ. ξιφοειδές οστούν) εμπρός, έως το πίσω μέρος του μηρού είναι ελαφρά μεγαλύτερη από την απόσταση από το υψηλότατα σημείο των ακρωμίων έως το έδαφος. Το σώμα πρέπει να είναι αρκετού μήκους, ώστε να επιτρέπει ευθεία και ελεύθερη κίνηση. Το σκυλί πότε δεν δείχνει μακρύ και χαμηλό.

 

ΚΕΦΑΛΗ

Ένα καλά ισορροπημένο κεφάλι, το οποίο πρέπει να είναι σε αρμονία με τον υπόλοιπο σκύλο, ενσωματώνει τα ακόλουθα:

Έκφραση: Η έκφραση είναι ευφυής, εναργής (alert = ζωηρή «ξύπνια» , απαλή ήπια (soft) και ελκυστική (γοητευτική).

 Οφθαλμοί: Οι βολβοί είναι στρογγυλοί και γεμάτοι και κοιτούν ευθεία εμπρός. Το σχήμα των βλεφάρων δίνει μια ελαφρά αμυγδαλόσχημη εμφάνιση. Το μάτι δεν είναι αδύναμο ή εξόφθαλμο. Το χρώμα της ίριδας είναι σκούρο καφέ ( καστανό ) και γενικά όσο πιο σκούρο τόσο το καλύτερο.

Ωτα: Λοβοειδή / Λοβώδη, μακριά. Με φίνο / λεπτό δέρμα, καλά καλυμμένα με λεπτό τρίχωμα (« πτέρωμα» ) και τοποθετημένα όχι υψηλότερα από μια ευθεία στο κατώτερο μέρος του ματιού.

Κρανίο: Στρογγυλεμένο αλλά όχι υπερβολικό και χωρίς καμία τάση να είναι επίπεδο. Τα οσφρυιακά τόξα είναι ευκρινώς καθορισμένα, με τονισμένο το «στοπ», Η σκελετική δομή κάτω από τα μάτια είναι καλοσμιλεμένη, χωρίς προεξοχή στις παρειές. Το ρύγχος  είναι φαρδύ και βαθύ, με τετράγωνες, ίσες γνάθους. Για να βρίσκεται σε σωστή ισορροπία, η απόσταση από το στοπ έως το ακρορίνιο είναι το μισό της απόστασης από το στοπ, πάνω από την κορφή του κρανίου έως τη βάση του (σ.μ. :ινιακή απόφυση).

Μύτη: Μεγέθους επαρκούς ώστε να εξισορροπεί το ρύγχος και το πρόσωπο, με καλά ανεπτυγμένα ρουθούνια, τυπικά ενός αθλητικού κυνηγετικού σκύλου. Είναι μαύρη σε χρώμα στα μαύρα, μαύρα – πύρινα και μαυρόασπρα άτομα. Στα άλλα χρώματα μπορεί να είναι καφέ (καστανή), «συκωτί», ή μαύρη, όσο πιο σκούρα τόσο το καλύτερο. Το χρώμα της μύτης εναρμονίζεται με το χρώμα των βλεφάρων.

Χείλη: Το πάνω χείλος είναι γεμάτο και επαρκούς βάθους ώστε να καλύπτει την κάτω σιαγόνα.

Δόντια: Ισχυρά και άρτια, όχι πολύ μικρά – συναντώνται σε ψαλιδόσχημο δάγκωμα.

 

ΛΑΙΜΟΣ, ΡΑΧΗ, ΚΟΡΜΟΣ

Λαιμός: Ο λαιμός είναι αρκετά μακρύς ώστε να επιτρέπει στη μύτη να φθάνει στο έδαφος εύκολα, μυώδης και απαλλαγμένος από πλαδαρότητα στην περιοχή του λάρυγγα. Υψώνεται ισχυρά από τους ώμους και καμπυλώνει ελαφρά καθώς λεπτύνεται, στην ένωση με το κεφάλι.

Ραχιαία γραμμή: Είναι ελαφρά επικλινής προς τα μυώδη πίσω μέρη/άκρα.

Κορμός: Το στήθος είναι βαθύ, το κατώτατο σημείο του όχι ψηλότερα από τους αγκώνες, στο εμπρός μέρος του αρκετά φαρδύ ώστε να επιτρέπει επαρκή καρδιακό και πνευμονικό χώρο, αλλά όχι τόσο ώστε να επεμβαίνει στην ίσα προς τα εμπρός κίνηση των σκελών. Οι πλευρές είναι βαθείς και καλά εκτεταμένες. Η πλάτη είναι δυνατή και ομαλά επικλινής ελαφρά προς τα κάτω, από τους ώμους προς την έκφυση της κομμένης ουράς. Η ουρά εκφύεται και φέρεται στην ευθεία της ραχιαίας γραμμής, ή λίγο ψηλότερα, ποτέ ίσια προς τα πάνω σαν Τέρριερ και ποτέ τόσο χαμηλά που υποδεικνύει δειλία. Όταν το σκυλί βρίσκεται σε κίνηση, η κίνηση της ουράς είναι χαρούμενη.

ΕΜΠΡΟΣ ΑΚΡΑ:

Οι ώμοι είναι καλά κεκλιμένοι προς τα πίσω, σχηματίζονται γωνία περίπου 90 μοιρών με το βραχίονα, κάτι που επιτρέπει στο σκύλο να κινεί τα εμπρόσθια σκέλη του με άνετο τρόπο και έκταση προς τα εμπρός. Οι ώμοι είναι ξεκάθαροι και επικλινείς, χωρίς προεξοχές και έτσι τοποθετημένοι ώστε τα ανώτερα σημεία των ακρωμίων βρίσκονται υπό γωνία η οποία επιτρέπει ευρεία καμπύλωση των πλευρών. Όταν τον βλέπουμε από το πλάι, με τα εμπρός σκέλη κάθετα, ο αγκώνας είναι ακριβώς κάτω από το υψηλότερο σημείο της ωμοπλάτης. Τα εμπρός σκέλη είναι παράλληλα, ίσια, με ισχυρά κόκαλα και μυώδη, τοποθετημένα κοντά στο σώμα, κάτω από τις ωμοπλάτες. Τα μετατάρσια είναι κοντά και δυνατά. Τα εμπρόσθια ψευδόνυχα μπορούν να αφαιρούνται. Πόδια συμπαγή, μεγάλα, στρογγυλά και σφιχτά, με κερατοειδείς πίλους (σ.σ.: σκληρά «μαξιλάρια») δεν στρέφονται προς τα μέσα ούτε προς τα έξω.

ΠΙΣΩ ΑΚΡΑ:

Οι γοφοί είναι φαρδείς και τα οπίσθια καλοστρογγυλεμένα και μυώδη. Όπως φαίνονται εκ των όπισθεν, τα πίσω σκέλη είναι παράλληλα, εν κινήσει και εν στάσει. Είναι μυώδη, με δυνατά οστά, μέτρια γωνίωση στο γόνατο.(σ.μ.: άρθρωση μηρού – κνήμης) και γεμάτους δύναμη, ευκρινώς διαγραμμένους μηρούς. Οι ταρσοί είναι ισχυροί και κατεβασμένοι χαμηλά. Τα ψευδόνυχα στα πίσω σκέλη μπορούν να αφαιρούνται.

ΤΡΙΧΩΜΑ:

Στο κεφάλι, κοντό και φίνο (λεπτό) στο σώμα, μέσου μήκους, με επαρκές υποτρίχωμα ώστε να παρέχει προστασία. Τα αυτιά, στήθος, υπογάστριο και σκέλη είναι καλά καλυμμένα με «πτέρωμα» (τρίχωμα: feathered) αλλά όχι τόσο υπερβολικά  που να κρύβουν τις πραγματικές γραμμές του Κόκερ ή να παρεμβαίνουν (επιδρούν) στην εμφάνιση και λειτουργία του ως κυνηγετικού (sporting) σκύλου με μέτριο τρίχωμα. Η υφή είναι άκρως σημαντική: το τρίχωμα είναι μεταξένιο, επίπεδο ή ελαφρά κυματιστό και με υφή η οποία επιτρέπει εύκολη φροντίδα. Υπερβολικό τρίχωμα, ή σγουρό (βοστρυχωτό), ή «βαμβακερής» υφής, θα υποβαθμίζονται αυστηρά. Χρήση ηλεκτρικών ψαλιδιών (clippers) στο τρίχωμα της ράχης είναι ανεπιθύμητη. Καλλωπιστικό κούρεμα (trimming) που γίνετε για να αναδείξει τις πραγματικές γραμμές του σκύλου, θα πρέπει να γίνεται έτσι ώστε να φαίνεται όσο το δυνατόν πιο φυσικό.

 

Μαύρη ποικιλία: Μονόχρωμο μαύρο χρώμα, περιλαμβάνει εδώ και το μαύρο με πυρρόχρωμα σημεία. Το μαύρο πρέπει να είναι κατάμαυρο: αποχρώσεις καστανού ή συκωτί στο τρίχωμα είναι ανεπιθύμητες. Μικρή ποσότητα λευκού στο στήθος και/ ή στο λάρυγγα επιτρέπεται. Λευκό χρώμα οπουδήποτε αλλού αποφέρει τον αποκλεισμό.

Οποιοδήποτε άλλο μονόχρωμο εκτός Μαύρου (A.S.C.O.B. = O.A.M.E.M): οποιοδήποτε αμιγές χρώμα εκτός μαύρου, που κυμαίνονται από το πιο ανοιχτόχρωμο υπόλευκο της κρέμας (cream = κρέμ) έως το σκουρότερο κόκκινο, περιλαμβάνοντας το καστανό και το καστανό με πυρρόχρωμα σημεία. Το χρώμα είναι ομοιόμορφης απόχρωσης, αλλά ανοιχτότερο χρώμα στο «πτέρωμα» είναι επιτρεπτό. Μικρή ποσότητα άσπρου στο στήθος και / ή στο λάρυγγα επιτρέπεται. Άσπρο οπουδήποτε αλλού αποφέρει τον αποκλεισμό.

Πολύχρωμη ποικιλία: Δύο ή περισσότερα, αμιγή, καλά κατανεμημένα χρώματα, ένα εκ των οποίων πρέπει να είναι το λευκό. Μαύρο και άσπρο, κόκκινο και άσπρο (το κόκκινο μπορεί να κυμαίνεται από το ανοικτότερο «κρέμ» έως το σκουρότερο ερυθρό), καφέ και άσπρο και πολύστικτα (roan) χρώματα,  συμπεριλαμβάνοντας και οποιοδήποτε από αυτούς τους χρωματικούς συνδυασμούς με πυρρόχρωμα σημεία. Είναι προτιμότερο τα πυρρόχρωμα σημάδια να βρίσκονται στις ίδιες περιοχές (pattern) όπως και στην Μαύρη και Ο.Α.Μ.Ε.Μ ποικιλία. Τα πολύστικτα (Roans) κατατάσσονται ως Πολύχρωμα και μπορούν να έχουν οποιοδήποτε από τους συνήθεις στικτούς χρωματισμούς. Κύριο χρώμα  που έχει έκταση ενενήντα τοις εκατό (90%) ή περισσότερο θα επιφέρει αποκλεισμό.

Πυρά Σημάδια: Το χρώμα του «πύρινου» (tan) μπορεί να είναι από το ανοιχτότερο κρέμ έως το σκουρότερο κόκκινο και περιορίζεται στο δέκα τοις εκατό (10%) ή λιγότερο του συνολικού χρωματισμού του δείγματος / ατόμου. Πύρινα σημάδια μεγαλύτερης από αυτήν έκτασης θα επιφέρουν αποκλεισμό.

Στην περίπτωση των πυρρόχρωμων σημείων στην Μαύρη ή Ο.Α.Μ.Ε.Μ. ποικιλία, τα σημάδια βρίσκονται ως εξής:

  1. Μια διαυγής  πυρρόχρωμη κηλίδα πάνω από κάθε μάτι
  2. Στα πλάγια του ρύγχους και στα μάγουλα
  3. Στην κάτω εσωτερική πλευρά των αυτιών
  4. Σε όλα τα (άκρα) πόδια και/ ή σκέλη
  5. Κάτω από την ούρα
  6. Στο στήθος, προαιρετικά: παρουσία ή απουσία αυτού δεν θα επιφέρει υποβάθμιση.

 

ΔΙΑΣΚΕΛΙΣΜΟΣ:

Το Αμερικ. Κόκερ Σπάνιελ, αν και το πλέον μικρόσωμο από τα αθλητικά / κυνηγετικά (sporting) σκυλιά, έχει ένα τυπικό διασκελισμό σκύλου – αθλητή (sporting).

Προϋπόθεση της σωστής κίνησης είναι ισορροπία μεταξύ της δομής του εμπρόσθιου και οπίσθιου συστήματος, των εμπρόσθιων και οπίσθιων συναρμογών (assemblies). Ωθείται με δυνατά, ισχυρότατα πίσω άκρα και είναι σωστά κατασκευασμένο στους ώμους και τα εμπρός σκέλη ώστε να μπορεί να εκταθεί εμπρός χωρίς περιορισμό, σε πλήρη διασκελισμό, εξισορροπώντας την προωθητική ισχύ από το πίσω μέρος. Πάνω απ’όλα, ο διασκελισμός του είναι συντονισμένος, ομαλός και χωρίς προσπάθεια. Ο σκύλος πρέπει να καλύπτει έδαφος (επαρκώς) με την κίνηση του. Η υπερβολική ζωηράδα δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως σωστή κίνηση.

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: 

Ισόρροπο σε ταμπεραμέντο χωρίς ίχνος δειλίας.

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ:

 Ύψος: 

 Αρσενικά πάνω από 15 ½ ίντσες (39,37 εκ.)

 Θηλυκές πάνω από 14 ½ ίντσες (36,83 εκ.)

 Χρώματα και Σημάδια:

 Τα προαναφερθέντα χρώματα είναι τα μόνα  αποδεκτά χρώματα  / συνδυασμοί χρωμάτων. Οποιοδήποτε άλλο χρώμα ή συνδυασμοί χρωμάτων επιφέρουν αποκλεισμό.

 Μαύρη Ποικιλία:

Λευκά σημάδια εκτός από το στήθος και το λάρυγγα.

Άλλο Αμιγές Χρώμα Εκτός Μαύρου:

Λευκά σημάδια εκτός από το στήθος και το λάρυγγα.

Πολύχρωμη Ποικιλία: 

Κυρίως χρώμα (έκταση) ενενήντα τοις εκατό (90%) ή περισσότερο.

Πυρρόχρωμα Σημεία 

(1) που υπερβαίνουν το δέκα τοις εκατό (10%)

(2) Απουσία των πυρών σημείων στις ποικιλίες Μαύρων ή A.S.C.O.B (Ο.Α.Μ.Ε.Μ.) σε οποιαδήποτε από τις καθορισμένες περιοχές ενός κατά τα άλλα πυρόστικτου σκύλου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αρσενικοί πρέπει να έχουν δύο προφανώς φυσιολογικούς όρχεις τελείως κατεβασμένους μέσα στο όσχεο.

 

[Μετάφραση από το πρωτότυπο

Μαρία Γκινάλα – 21,2,1997]

Για τον Όμιλο Σπάνιελ

F.C.I. -Standard No. 167
American Cocker Spaniel

Origin: USA

Utilization

Flushing Dog, Companion

FCI Classification:

Group 8: Retrievers - Flushing Dogs - Water Dogs; Section 2: Flushing Dogs

General Appearance

The Cocker Spaniel is the smallest member of the Sporting Group. He has a sturdy, compact body and a cleanly chiseled and refined head, with the overall dog in complete balance and of ideal size. He stands well up at the shoulder on straight forelegs with a topline sloping slightly toward strong, moderately bent, muscular quarters. He is a dog capable of considerable speed, combined with great endurance. Above all, he must be free and merry, sound, well balanced throughout and in action show a keen inclination to work.
A dog well balanced in all parts is more desirable than a dog with strongly contrasting good points and faults.

Size, Proportion, Substance

Size
The ideal height at the withers for an adult dog is 15 inches and for an adult bitch, 14 inches. Height may vary one-half inch above or below this ideal. A dog whose height exceeds 15-1/2 inches or a bitch whose height exceeds 14-1/2 inches shall be disqualified. An adult dog whose height is less than 14-1/2 inches and an adult bitch whose height is less than 13-1/2 inches shall be penalized. Height is determined by a line perpendicular to the ground from the top of the shoulder blades, the dog standing naturally with its forelegs and lower hind legs parallel to the line of measurement.

Proportion
The measurement from the breast bone to back of thigh is slightly longer than the measurement from the highest point of withers to the ground. The body must be of sufficient length to permit a straight and free stride; the dog never appears long and low.

Head

To attain a well proportioned head, which must be in balance with the rest of the dog, it embodies the following:

Expression - The expression is intelligent, alert, soft and appealing.

Eyes - Eyeballs are round and full and look directly forward. The shape of the eye rims gives a slightly almond shaped appearance; the eye is not weak or goggled. The color of the iris is dark brown and in general the darker the better.

Ears - Lobular, long, of fine leather, well feathered, and placed no higher than a line to the lower part of the eye.

Skull - Rounded but not exaggerated with no tendency toward flatness; the eyebrows are clearly defined with a pronounced stop. The bony structure beneath the eyes is well chiseled with no prominence in the cheeks. The muzzle is broad and deep, with square even jaws. To be in correct balance, the distance from the stop to the tip of the nose is one half the distance from the stop up over the crown to the base of the skull.

Nose - Of sufficient size to balance the muzzle and foreface, with well developed nostrils typical of a sporting dog. It is black in color in the blacks, black and tans, and black and whites; in other colors it may be brown, liver or black, the darker the better. The color of nose harmonizes with the color of the eye rim.

Lips - The upper lip is full and of sufficient depth to cover the lower jaw.

Teeth - Teeth strong and sound, not too small and meet in a scissors bite.

Neck, Topline, Body, Tail

Neck - The neck is sufficiently long to allow the nose to reach the ground easily, muscular and free from pendulous "throatiness." It rises strongly from the shoulders and arches slightly as it tapers to join the head.

Topline - Sloping slightly toward muscular quarters.

Body - The chest is deep, its lowest point no higher than the elbows, its front sufficiently wide for adequate heart and lung space, yet not so wide as to interfere with the straightforward movement of the forelegs. Ribs are deep and well sprung. Back is strong and sloping evenly and slightly downward from the shoulders to the set-on of the tail.

Tail - Customarily docked.

Docked: Docked by three fifths of tail. Set on and carried on a line with topline of back or slightly higher. Never straight up and never so low as to indicate timidity. When dog in motion, merry tail action.

Undocked: Set on a line with topline of back. Moderate length. Feathering in proportion to the coat of the dog. Thicker at the root and tapering towards the tip. Carried on a line with the topline of back, or slightly higher, but never curled over the back or so low as to indicate timidity. When dog is in motion, merry tail action.

Forequarters

The shoulders are well laid back forming an angle with the upper arm of approximately 90 degrees which permits the dog to move his forelegs in an easy manner with forward reach. Shoulders are clean-cut and sloping without protrusion and so set that the upper points of the withers are at an angle which permits a wide spring of rib. When viewed from the side with the forelegs vertical, the elbow is directly below the highest point of the shoulder blade. Forelegs are parallel, straight, strongly boned and muscular and set close to the body well under the scapulae. The pasterns are short and strong. Dewclaws on forelegs may be removed. Feet compact, large, round and firm with horny pads; they turn neither in nor out.

Hindquarters

Hips are wide and quarters well rounded and muscular. When viewed from behind, the hind legs are parallel when in motion and at rest. The hind legs are strongly boned, and muscled with moderate angulation at the stifle and powerful, clearly defined thighs. The stifle is strong and there is no slippage of it in motion or when standing. The hocks are strong and well let down. Dewclaws on hind legs may be removed.

Coat

On the head, short and fine; on the body, medium length, with enough undercoating to give protection. The ears, chest, abdomen and legs are well feathered, but not so excessively as to hide the Cocker Spaniel's true lines and movement or affect his appearance and function as a moderately coated sporting dog. The texture is most important. The coat is silky, flat or slightly wavy and of a texture which permits easy care. Excessive coat or curly or cottony textured coat shall be severely penalized. Use of electric clippers on the back coat is not desirable. Trimming to enhance the dog's true lines should be done to appear as natural as possible.

Color and Markings

Black Variety - Solid color black to include black with tan points. The black should be jet; shadings of brown or liver in the coat are not desirable. A small amount of white on the chest and/or throat is allowed; white in any other location shall disqualify.

Any Solid Color Other than Black (ASCOB) - Any solid color other than black, ranging from lightest cream to darkest red, including brown and brown with tan points. The color shall be of a uniform shade, but lighter color of the feathering is permissible. A small amount of white on the chest and/or throat is allowed; white in any other location shall disqualify.

Parti-Color Variety - Two or more solid, well broken colors, one of which must be white; black and white, red and white (the red may range from lightest cream to darkest red), brown and white, and roans, to include any such color combination with tan points. It is preferable that the tan markings be located in the same pattern as for the tan points in the Black and ASCOB varieties. Roans are classified as parti-colors and may be of any of the usual roaning patterns. Primary color which is ninety percent (90%) or more shall disqualify.

Tan Points - The color of the tan may be from the lightest cream to the darkest red and is restricted to ten percent (10%) or less of the color of the specimen; tan markings in excess of that amount shall disqualify. In the case of tan points in the Black or ASCOB variety, the markings shall be located as follows:

1) A clear tan spot over each eye;
2) On the sides of the muzzle and on the cheeks;
3) On the underside of the ears;
4) On all feet and/or legs;
5) Under the tail;
6) On the chest, optional; presence or absence shall not be penalized.

Tan markings which are not readily visible or which amount only to traces, shall be penalized. Tan on the muzzle which extends upward, over and joins shall also be penalized. The absence of tan markings in the Black or ASCOB variety in any of the specified locations in any otherwise tan-pointed dog shall disqualify.

Gait

The Cocker Spaniel, though the smallest of the sporting dogs, possesses a typical sporting dog gait. Prerequisite to good movement is balance between the front and rear assemblies. He drives with strong, powerful rear quarters and is properly constructed in the shoulders and forelegs so that he can reach forward without constriction in a full stride to counterbalance the driving force from the rear. Above all, his gait is coordinated, smooth and effortless. The dog must cover ground with his action; excessive animation should not be mistaken for proper gait.

Temperament

Equable in temperament with no suggestion of timidity.

Disqualifications

Height - Males over 15-1/2 inches; females over 14-1/2 inches.

Color and Markings - The aforementioned colors are the only acceptable colors or combination of colors. Any other colors or combination of colors to disqualify.

Black Variety - White markings except on chest and throat.

Any Solid Color Other Than Black Variety - White markings except on chest and throat.

Parti-color Variety - Primary color ninety percent (90%) or more.

Tan Points - (1) Tan markings in excess of ten percent (10%); (2) Absence of tan markings in Black or ASCOB Variety in any of the specified locations in an otherwise tan-pointed dog.

Note:

Males should have two apparently normal testicles fully descended into scrotum.